Cannon Design draws on "essence of Michigan forests" for university building


US architecture studio Cannon Design has referenced the local landscape and “prioritized inclusion”, drawing on the Native American heritage of the site for its design of a university student centre in Kalamazoo, Michigan.

Cannon Design completed the 163,000-square foot (15140-square metre) Western Michigan University Student Center in 2023.

A layered buildingA layered building
CannonDesign has created a student centre for a Michigan university

“The primary concept of the building was to celebrate place, with a focus on elements and symbols that are universal to all people – and especially important to the Western community,” Brett Lawrence, Cannon Design project manager, told Dezeen.

“With exterior design elements that evoke the essence of the Michigan forests and interior elements that facilitate the interactions and atmosphere students requested, the new student centre provides a central heart that physically and visually connects the campus.”

A building with curved edgesA building with curved edges
The design is intended to foster belonging

The building is partially submerged into a slope, with entrances at the first and second floors at each end of the slope.

The facade at grade is clad in stone, referencing the region’s Coldwater Shale bedrock, a clerestory level mimics a forest setting with an exposed column structure and reflective glazing, and the upper level suggests a tree canopy with a perforated shading system.

A series of cantilevered shading structures extend from the middle-level floor plate, propped up by tree-like, angled pilotis.

Gold-coloured fins march along the exterior glass and are punctured with a leaf-like pattern, creating a dappled shading effect on the interior.

Kids in middle of atriumKids in middle of atrium
Curved edges were used throughout in contrast to traditional straight walls

Located on lands historically occupied by the Ojibwe, Odawa, and Bodewadmi nations, the entire building is a testament to the university’s commitment to fostering belonging, according to the team, and it serves as a model for an authentic and inviting space and a demonstration for inclusivity across the campus.

A key example of that engagement is the sitting circle – derived from Native American influences – a central space that allows occupants to gather within the large atrium, which doubles as a vertical circulation core.

“The building is designed to be a student-centred gathering place that champions belonging and honours the roots of Native American heritage embedded throughout the site,” said Cannon Design.

Students gathered around central staircaseStudents gathered around central staircase
The interior encourages interaction

The atrium or “heart” of the building is wrapped in wood to invoke Michigan’s cedar forests and lit by skylights.

The interior contains lounge, dining, and retail areas in a “vibrant space designed to foster connection, community, and collaboration for all students.”

Leveraging student feedback and input, the layout is based on a “C3” concept with moments in which spaces collide, collaborate, and conspire.

The design trades traditional straight walls and rectangular rooms for curved boundaries and circular spaces. The flow of the building creates interstitial overlaps and opportunities for students to engage with each other.

The team selected materials for their longevity and lower environmental impact. The floor slabs were created with void form concrete, reducing the amount of concrete used, weight, and footing sizes. Additionally, the dining facility features wooden tables created from reclaimed Michigan lumber.

Aiming to garner a LEED Silver status, the building utilizes a hydronic heating system and high-efficiency vertically flooded heat exchangers, which are primarily located on the top floor for direct exhaust. The roof is designed to accommodate solar arrays in the future.

A student playing poolA student playing pool
Materials were chosen for longevity and lower environmental impact

To protect the water flow through the nearby Acadia Creek, the project closely manages and considers water usage, reducing indoor usage by 32 per cent and outdoor usage by 50 per cent over the LEED Silver baseline. It also manages stormwater for a 25-year storm event.

Other recent education projects in Michigan include the colourful, adaptive reuse School at Marygrove Elementary in Detroit by PLY+ and MPR Arquitectos, as well as a robot-built timber pavilion designed by students and researchers at the University of Michigan’s Taubman College of Architecture and Urban Planning.

The photography is by Christopher Barrett and Laura Peters.


Project credits:

Architect: Cannon Design
Associate architect: Hobbs + Black Architects
Key project team members: Charles Smith, Brett Lawrence, Carrie Parker, Robert Benson, Renee Wallace, Paul Terzinor, Chris Sligh, Roland Lemke, Thomas Hanley
Civil engineer: Beckett and Raeder
MEP engineer: Peter Basso and Associates
Structural engineer: CannonDesign
General eontractor: Walbridge
Landscape architect: Civil and Landscape – Beckett and Raeder



Source link

About The Author

Scroll to Top