Overlapping concrete arches frame Bangkok shopping centre by Linehouse


Asia-based studio Linehouse has refurbished the CentralWorld shopping centre in Bangkok, Thailand, introducing a double-layered facade punctured by arches.

According to Linehouse, the revamped facade and seven floors of retail space depart from typical shopping centres by drawing from the history of the site and creating opportunities for “peace in the chaos”.

Double-layered facade of Central World Shopping Centre in Bangkok by Linehouse
Overlapping arches frame the CentralWorld shopping centre in Bangkok

“The design conceptually explores contradictions between the chaotic and peaceful nature of Bangkok, offering a moment of respite in a dense urban district,” the studio told Dezeen.

“Located in an area once abundant in lily pads, we examined the stemming, radiating and circular profile of the lily pads, translating this into a spatial narrative to the exterior and interior condition,” it continued.

Overlapping arched facade for Central World in Bangkok by Linehouse
The curving geometries of the facade are informed by lily pads

Linehouse used CentralWorld’s existing structure as an underlay for its design. The updated facades are formed of concrete arches applied over the original elevation to frame views of the inside.

“The existing perimeter skin of the facade was treated as black render and a secondary skin in concrete formwork was applied to break the regular rhythm of the column structure,” Linehouse explained.

Facade detail of Central World shopping centre in Bangkok
The concrete arches are applied over the existing building’s structure

Openings are carved behind several of the external arches to host terraces and add visual porosity to the shopping centre.

“We punctured a series of terraces offering exterior gardens for the food and beverage floors, providing a depth to an otherwise flat elevation and blurring the exterior-interior condition,” the studio said.

Internally, a central atrium rises between the retail floors, shifting as it ascends to create a network of overlapping ceiling planes.

To support the shifting planes, Linehouse treated existing structural columns with radiating white fins that branch out to form distinctive canopies.

Interior ceiling planes of Central World Shopping Centre in Bangkok by Linehouse
Linehouse introduced shifting ceiling planes throughout the interior atrium

“Upon entering the interior, one is transported to space full of light and volume, offering a meditative journey away from the intensity of the surrounding streets,” the studio said.

“As one ascends the interior atrium, the ceiling plane treatment shifts in materiality, beginning with tectonic green metal grids, evolving to natural and tactile textures, timber trellis and woven cane ceilings.”

Revamped columns in Central World Shopping Centre in Bangkok
Existing columns have been transformed into structural canopies

A food hall occupies the shopping centre’s fourth floor and was configured to overlook the neighbouring park from the rounded facade opening.

Understated, neutral materials such as timber and stone line the interior to help create a calm atmosphere.

Food hall in Bangkok shopping centre by Linehouse
Internal finishes include neutral-toned materials

Linehouse is a Hong Kong and Shanghai-based architecture and interior design studio established in 2013 by Alex Mok and Briar Hickling. The duo won the emerging interior designer of the year category at the 2019 Dezeen Awards.

The studio has also recently designed the interiors for a Hong Kong residence that respond to coastal views and a Shanghai restaurant with arched details informed by the New Wave art movement.

The photography is by Jonathan Leijonhufvud and Depth of Field.



Source link

About The Author

Scroll to Top